Pentru ca gerurile iernii să nu se reflecte în totalitate în facturile la încălzire, există câteva trucuri simple care vă vor ajuta. Mai ales că nu presupun mari investiţii şi stres, doar o atenţie mărită.
1. Opreşte căldura atunci cand esti plecat de acasa
Profită de robineţii termostataţi montaţi pe calorifere şi setează-i la temperatura minimă înainte să pleci spre serviciu, iar copiii spre şcoală. Acest truc este eficient mai ales în cazul persoanelor care locuiesc în apartamente de bloc, la etaje intermediare, unde pereţii, pardoseala şi tavanul se încălzesc şi prin transfer termic de la vecinii din imediata apropiere. Pont: nu uita să laşi ferestrele închise, dacă nu vrei să-ţi găseşti casa îngheţată la întoarcere.
2. Economiseşte pe timpul nopţii
Rezultatele unui studiu efectuat la Universitatea Lille, din Franţa, spun că temperatura ideală pentru un somn odihnitor se încadrează între 16 si 19 grade Celsius, cu condiţia să fim înveliţi şi îmbrăcaţi în pijamale. Profită de faptul că noaptea eşti protejat de frig în căldura patului tau şi economiseşte, setând termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius.
3. O plapumă groasă sporeşte confortul termic pe timpul nopţii
Un truc simplu şi eficient de încălzire în nopţile friguroase de iarnă este înlocuirea pilotei subţiri, de toamnă, cu una mai groasă sau pur şi simplu adăugarea unei pături peste plapuma existentă. În acest fel, nu va fi nevoie să menţii temperatura dormitorului ridicată pe timpul nopţii şi vei dormi bine, fără să-ţi crească valoarea facturii de încălzire.
4. Dotează-ţi duşul cu o pară economica, cu debit mic
Un alt truc eficient de economisire pe timpul iernii si nu numai, este inlocuirea capului de dus, aşa-zisa “pară” cu una economică, cu debit mic. Există pe piaţă o sumedenie de modele de pere de duş cu jet reglabil, care te vor ajuta să economiseşti apa caldă cu până la 25%, fără să simţi diferenţa de presiune a apei.
5. Izolează ţevile de apă caldă
Izolarea ţevilor presupune o investiţie minimă, aducând în schimb o economie consistenţa bugetului în lunile de iarnă, prin reducerea pierderilor termice de pe traseu. În magazinele de specialitate găseşti tuburi goale confecţionate din spumă poliuretanică tăiată longitudinal special pentru izolarea ţevilor. Ca o alternativă poţi folosi vata minerală, pe care, însă, va trebui s-o înfăşori în folie de aluminiu şi s-o fixezi cu o bandă adezivă. E drept că varianta cu vată minerală pierde la capitolul estetic.
6. Nu arunca pe fereastră căldura
Aerisirea zilnică a locuinţei este extrem de importantă pentru sănătatea noastră. Înainte de a deschide ferestrele pentru reîmprospătarea aerului, nu uita să închizi robineţii termostataţi ai caloriferelor. În caz contrar, nu vei face decât să arunci căldura şi implicit banii pe fereastră.
3 comentarii:
LA MULTI ANI DL. DUMITRASCU.
multumesc dl. stanescu pentru urare.
carui STANESCU ii multumeste dl. dumitrascu.
Trimiteți un comentariu