Gigacaloria, boală sau blestem? Este o dilemă din care românii par să găsească dificil ieşirea. Facturile de iarnă „i-au înnebunit”, oamenii fiind nevoiţi să scoată din buzunar sume exorbitante pentru veniturile lor modeste. Luna trecută, un veteran de război din Arad a intrat în stare de şoc şi nu mai poate vorbi după ce a văzut factura la energie termică: 2.542 de lei (25 de milioane de lei vechi) întro singură lună.
Acum, constănţenii sunt la un pas de revoltă, din cauza birului imens pe căldură, mulţi dintre ei riscând să fie evacuaţi din apartamentele în care locuiesc. Numărul nemulţumiţilor este din ce în ce mai mare şi revolta mocneşte. Abonaţii s-au întâlnit pentru a-şi spune ofurile. Între ei, pentru că, deşi au fost invitaţi, reprezentanţii primăriei nu s-au arătat.
Cetăţenii sunt într-un cerc vicios. Fac cereri de debranşare de la RADET Constanţa, însă Regia le respinge, invocând reglementari ale ANRE. Omul nu poate plăti şi riscă evacuarea. Sunt prinşi. Unii par să aibă curaj şi vor să protesteze şi altfel decât tăcând. Eugen Cojocaru, preşedinte al unei asociaţii de proprietari din Constanţa: „Cer să ieşim în stradă, să protestăm, oamenii nu mai pot plăti, facturile astea ne îngroapă pur şi simplu”.
Mai scump ca-n Uniunea Europeană
La capătul opus sunt cei care se tem că vor pierde ajutoarele pentru căldură. „La noi, gigacaloria este mai scumpă decât în Uniunea Europeană, iar în ţară, Constanţa are un tarif de 341,92 lei, lei în timp ce Aradul plăteşte 290 lei, iar la Ploieşti,160 lei. Ori noi, la Constanţa, am ajuns să plătim şi 1.000 lei pe lună întreţinerea”, spune Cornel Turcu.
Acum, constănţenii riscă să plătească un tarif de 358 de lei/gigacalorie, pentru ANRE a aprobat cererea CET în acest sens. Fără să-i întrebe nimeni şi pe oameni. „Toate aceste decizii se iau fără consultarea populaţiei”, spun nemulţumiţii. Oamenii nu văd o altă soluţie salvatoare pentru rezolvarea problemelor lor decât desfiinţarea RADET. „Regia nu e decât un intermediar pe lângă CET, care ne umflă facturile. CET şi RADET sunt două structuri care iau pielea de pe noi!”
Ai repartitoare, plăteşti mai mult
Şi în Capitală au explodat facturile la întreţinere. O familie formată din trei persoane, ce deţine un apartament cu trei camere în zona Berceni, a plătit pe luna ianuarie 700 de lei la întreţinere. 420 de lei a reprezentat căldura. „Avem repartitoare pe care le ţinem închise o jumătate de zi. Nu înţeleg cum a venit aşa de mult”, a povestit supărat Alexe Chirilă, capul familei.
CONSTANŢA. Listă cu „scorurile” de la întreţinere pentru luna decembrie
Cum poate fi redus preţul gigacaloriei
Dacă nu se va schimba sistemul de producere şi de distribuire a energiei termice, facturile la întreţinere vor continua să fie uriaşe. În timp ce mai marii Primăriei Capitalei susţin că sistemul este supradimensionat şi se gândesc să concesioneze serviciul de distribuire a căldurii în Bucureşti, pe motiv că Municipalitatea nu are bani, specialiştii spun că, dacă s-ar luat câteva decizii nu prea costisitoare, s-ar reduce atât factura la întreţinere a oamenilor, cât şi pierderile înregistrate de Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice.
Astfel, potrivit revistei Capital, soluţiile în toate zonele din ţară unde acum funcţionează CET-uri, ar fi:
1. Transformarea punctelor termice zonale în centrale pe cvartal, adică să se producă energia cât mai aproape de blocuri, şi transformarea teraselor în platforme pentru panouri solare.
2. Instalarea de centrale termice de bloc sau de scară, dar şi montarea de panouri solare pe acoperişul imobilelor.
Variantele oferite de inginerul Victor Costache, citat de Capital, ar putea reduce la jumătate preţul gigacaloriei şi ar elimina pierderile din sistemul de transportare a energiei termice, care are nu mai puţin de 2.817 kilometri.
UE dă bani de investiţii
Şi, culmea, autoritatea locală ar putea rămâne şi cu banii în cont. Motivul: transformarea punctelor termice zonale în centrale ce produc energie şi montarea de panouri solare s-ar putea face cu bani de la Uniuniea Europeană, a mai precizat inginerul Costache. Acesta a făcut şi un calcul care arată cât ar costa investiţia pentru fiecare apartament- 415 euro şi în cât timp se pot amortiza banii- 12 luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu