Asociatia de Proprietari bloc G8, scara A+B, str. Intr. Castor, nr 3, Ploiesti, PH

marți, 18 februarie 2014

Revoltă în blocurile din Ploieşti, după afişarea întreţinerii pe ianuarie. Dalkia ne-a ars şi luna aceasta la buzunare.

Sute de ploieşteni constată cu stupoare, zilele acestea, că au de plătit sume foarte mari la întreţinere în contul furnizării agentului termic din luna ianuarie.  Sunt cazuri, mai ales la pensionari, unde oamenii trebuie să plătească la întreţinere mai mulţi bani decât câştigă într-o lună.
Cele două săptămâni de ger aspru şi iarnă grea înregistrate în luna ianuarie în Ploieşti şi-au arătat colţii, în facturile la întreţinere ale ploieştenilor. La aceste aspecte, pe cât se poate de naturale, a concurat cu brio preţul la gigacalorie. Pentru cei mai mulţi dintre locatarii de la bloc, în special pentru aceia care nu au repartitoare de costuri, vizionarea listelor la întreţinere pe luna ianuarie ar putea crea ceva probleme cu tensiunea. Oamenii au trebuit să fie destul de tari de inimă când au văzut că factura la întreţinere se ridică lejer la peste 600 de lei, ponderea cea mai mare deţinând-o, bineînţeles, cheltuielile la încălzire. În acest caz „meciul" a fost clar în favoarea operatorului de energie termică, în speţă Dalkia, şi în defavoarea consumatorului de rând, nevoit să facă probabil credit sau greva foamei, pentru a se achita de facturi, care, în cazul multora, valorează fix cât salariul net lunar.
500 de lei lejer , doar căldura pe ianuarie
Listele afişate la întreţinere aproape că nu mai stau nici ele în cuiul de la avizier, mult prea îngreunate de valorile uriaşe la factura la încălzire, dar şi de valorile restanţelor  care cresc de la o lună la alta în ritm alarmant. Astfel, locatarul uni bloc din cartierul Malu Roşu, care beneficiază de confortul unui apartament cu trei camere, confort I, are de plată, numai la căldură, pe luna ianuarie, 482 de lei, restul cheltuielilor adăugate în listă făcând ca întreţinerea per total la luna ianuarie să se ridice la peste 600 de lei. „Facturile au fost într-adevăr uriaşe. Cel mai usturător valorile au fost resimţite de cei care locuiesc la 3-4 camere, apartamente confort I, fără repartitoare de costuri, unde numai factura la încălzire s-a dus la aproape 500 de lei”, ne-a explicat Maria Popa, administrator în cadrul mai multor asociaţii de locatari din Ploieşti. Nici cei care locuiesc la două camere nu au scăpat însă cu mult mai ieftin. Astfel, pentru un apartament cu două camere, confort I, situat într-un bloc din cartierul Ienăchiţă Văcărescu, proprietarul are de achitat, numai pentru factura la energie termică, suma de 360 de lei. „Diferenţele nu sunt mari nici de la confort II la confort I, în condiţiile în care pentru un apartament confort II cu 2 camere, factura la căldură a fost pe luna ianuarie de 313 lei, în timp ce tot la două camere, dar confort I, factura la energie termică a fost de 360 de lei”, a adăugat Popa. Aceasta a mai arătat că, în paralel cu fenomenul facturilor uriaşe, se naşte un alt fenomen, care derivă invariabil din imposibilitatea multor ploieşteni de a mai face faţă costurilor la întreţinere. „O altă problemă, care începe să se agreveze de la o lună la alta, este aceea a restanţelor la întreţinere. Am scări de bloc unde la rubrica restanţe se înscriu deja valori de aproape  5.000 de lei. Nu ştiu cum vor arăta aceste rubrici la finele sezonului de încălzire, însă pronosticul meu nu este unul prea bun”, a punctat Maria Popa.
 Facturi interzise cardiacilor
 „De suferit mai mult au avut cei care locuiesc în blocuri fără repartitoare sau care au pe scară mai multe apartamente cu centrale termice. Nu vă gândiţi că celor cu repartitoare le-a fost poate mai uşor, doar că aceştia au trebuit să îndure de frig pentru a avea facturi decente la căldură. De exemplu, la o asociaţie de locatari din cartierul Vest, unde pe scară sunt pe puţin şapte apartamente care au instalate centrale termice, costurile repartizate pe numărul de apartamente rămase racordate la sistemul termic centralizat a fost unul foarte mare, factura la căldură ridicându-se la peste 400 de lei de apartament", a conchis Popa. Şi dacă ţinem cont că la şi aşa deja destul de încărcata factură la încălzire se adaugă şi alte cheltuieli, respectiv apă caldă, apă rece, apă punct termic, energia electrică pe scară, salubritate, curăţenie, gaze etc. valoarea totală la factura de întreţinere pe luna ianuarie depăşeşte în multe cazuri 600 de lei. Printre degete, dar doar pentru cei care au fost eligibili, o salvare a mai reprezentat-o pe alocuri subvenţia la căldură, venită în medie în procent de 20% - 30% şi în foarte puţine cazuri în procentaj mai mare.

Niciun comentariu: